ul. Konstytucji 3 Maja 36, Piekary Śląskie
(32) 287 29 87
piekary.rodzina@katowicka.pl

Małżeństwo

Sakramentalne małżeństwo

Małżeństwo – związek mężczyzny i kobiety, który został podniesiony przez Chrystusa do godności sakramentu. Aby zaistniało, wymagana jest wyrażona publicznie zgoda obu stron, w obecności świadka urzędowego – kapłana – który błogosławi ten związek. Tego sakramentu udzielają sobie sami narzeczeni, którzy pragną zawrzeć jedno, nierozerwalne małżeństwo (z jedną osobą, na całe życie).

Przygotowanie do zawarcia sakramentu małżeństwa obejmuje:

  1. Nauki przedmałżeńskie (narzeczeni otrzymują w kancelarii tzw. „obiegówkę” oraz wszelkie informacje)
    Zapisy przez stronę przednamimalzenstwo.pl. Kurs odbywa się zasadniczo na probostwie.W koszty kursu wchodzą materiały, kawa/herbata a w weekend posiłki. Dlatego prosimy o ofiarę (od pary) o wysokości 190 zł (weekendowy) oraz 90 zł 6-tygodniowy. W razie trudności podejdziemy indywidualnie do tematu.
  2. Poradnię rodzinną (Kliknij, by zobaczyć)
  3. Spisanie protokołu przedślubnego. Do jego spisania narzeczeni przynoszą:
    • ŚWIADECTWO CHRZTU ŚWIĘTEGO z adnotacją o bierzmowaniu i stanie wolnym. Świadectwo to jest ważne sześć miesięcy od chwili wystawienia,
    • DOWODY OSOBISTE,
    • ŚWIADECTWO UKOŃCZENIA KATECHIZACJI na poziomie szkoły ponadgimnazjalnej;
      Proszę nie przynosić świadectwa szkolnego tylko świadectwo ukończenia katechizacji, które wystawiał na zakończenie szkoły katecheta. Każdy katecheta takie świadectwo lub dyplom wystawia.
    • DOKUMENT KONKORDATOWY z Urzędu Stanu Cywilnego. Dokument ten ma datę ważności – sześć miesięcy od dnia wystawienia,
    • Jeżeli narzeczeni są już związani cywilnie, należy przedstawić AKT MAŁŻEŃSTWA z USC.

Na spisanie protokołu narzeczeni umawiają się osobiście z księdzem Proboszczem co najmniej na 6 miesięcy przed planowanym ślubem. Narzeczeni załatwiają wszystkie formalności sami, a nie przez osoby trzecie (rodziców, rodzeństwo).

 

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT